Fredsarkivet

Fredsarkivet samlar, digitaliserar och tillgängliggör dokumentation om svenskt deltagande i internationella fredsinsatser genom tiderna. Materialet nås kostnadsfritt i en digital databas och tillgängliggörs även genom digitala utställningar. 

Fredsarkivet samlar material från svenska internationella fredsinsatser. Materialet består av arkivalier från svenska myndigheter, icke-statliga organisationer på uppdrag av svenska staten samt av personarkiv från enskilda som deltagit i fredsinsatser. 
I Fredsarkivets samlingar finns myndighets- och organisationsarkiv från exempelvis Försvarsmaktens FN-insatser, Röda Korsets insatser med Vita bussarna och Polisens internationella insatser. Samlingarna innehåller även personliga dokument från Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjölds tjänstemannaarkiv och ett rikt personarkivmaterial från enskilda som tjänstgjort i till exempel FN-insatsen i Kongo, Saar-bataljonen och civila observatörsinsatser. Personarkivmaterialet speglar enskilda individernas berättelser och upplevelser och är ett värdefullt komplement till myndighetsperspektivet. 
Fredsarkivet digitaliserar andra arkivbildares material och samlar det digitala materialet i en sökbar databas. Databasen finns tillgänglig för allmänheten med användarnamn och lösenord. Fredsarkivet tillgängliggör också materialet i digitala utställningar. 

Gå till Fredsarkivets egen hemsida

Fredsarkivet skapades 2006 för att underlätta forskning, studier och utbildning om Sveriges deltagande i fredsinsatser. Forskare och studenter får tillgång till ett rikt material för studier av historiska insatser. Allmänheten får också via Fredsarkivet möjlighet att bekanta sig med ett tidigare svårtillgängligt material. 
Fredsarkivet finansieras av FBA. Genom åren har även Riksbankens jubileumsfond, Utrikesdepartementet, Statens kulturråd, Västernorrlands läns regionala tillväxtprogram och Försvarsmakten varit med och finansierat verksamheten.

Fredsarkivet hette tidigare Folke Bernadottesamlingarna och är en del av FBA

Om sidan utlandsveteran.se

Mellan åren 2015 och 2019 finansierade Riksbankens jubileumsfond en särskild infrastruktursatsning på att samla in berättelser och personarkiv från insatser mellan 1934 och 1979. De digitaliserade dokumenten tillfördes Fredsarkivets samlingar.
Sidan utlandsveteran.se var en del av projektet som finansierades av Riksbankens jubileumsfond. Sidan fungerar både som ett sätt att visa upp material ur samlingarna men också som ett sätt att väcka engagemang och intresse hos de som själva tjänstgjort i fredsinsatser att dela med sig av sitt material.

Har du deltagit i en fredsinsats och vill dela med dig till Fredsarkivet av ditt privata material? Kontakta oss via fredsarkivet@fba.se.