Fairchild CC-119 Boxcar från Royal Canadian Air Force i FN-tjänst i Gaza / Foto: Ingvar Persson

Fairchild CC-119 Boxcar från Royal Canadian Air Force i FN-tjänst i Gaza / Foto: Ingvar Persson

Julstämning vid demarkationslinjen

Julen 1958 skulle visa sig bli händelserik för de svenska FN-soldaterna i Gaza, men förmodligen på ett helt annat sätt än de trott när lämnade Sverige.

UNEF, som FN-insatsen hette, hade inletts 1956 efter ett beslut i FN:s Generalförsamling. Insatsen var den första beväpnade FN-styrkan i historien och Sverige bidrog med en skyttebataljon. Soldaterna som tjänstgjorde byttes ut ungefär var sjätte månad. Efter den relativt lugna hösten 1958 började det lacka mot jul för den 5:e svenska FN-bataljonen, FN-bat V.

Ur Minneboken FN-bat V i Gaza / Lars-Erik Nydahls personarkiv

Ur Minneboken FN-bat V i Gaza / Lars-Erik Nydahls personarkiv

Julförberedelserna drar igång och soldaterna inhandlar de julklappar som står till buds på den lokala marknaden. Utbudet gör att klapparna till dem där hemma, snarare än de vanliga stickade tumvantarna eller chokladkonfekten, innehåller saker som kamelsadlar, guldsmycken och andra lokala specialiteter. Men man brukar ju säga att det är tanken som räknas och klapparna är definitivt inköpta och inslagna med kärlek, omtanke och hemlängtan.

Men så händer det som inte får hända. Den 13 december störtar det kanadensiska transportflygplanet CC-119 Boxcar, med alla julklapparna, utanför Pisa i Italien på sin väg hem. Lyckligtvis överlever hela den kanadensiska besättningen men alla svenskarnas julklapparna går förlorade.

Julstämningen lyfter dock en aning när bataljonen några dagar senare får besök av två av tidens digniteter. Den 16 december besöker radioprofilen Sven ”Farbror Sven” Jerring bataljonen och dagen efter anländer FN:s dåvarande generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld.
Sven Jerrings inspelningar från bataljonen, med intervjuer, personliga hälsningar hem till Sverige och framförda julsånger blir till slut ett helt radioprogram som sänds i Sveriges radio den 23 december 1958.

Kanske blev radioprogrammet ändå en liten tröst för dem där hemma, i avsaknaden av julklappar? Kanske var det till och med så att inget guldsmycke eller kamelsadel i världen hade kunnat vara en finare julklapp än att få höra rösterna av sina anhöriga därnere i Gaza? Att få höra en julsång framförd av någon efterlängtad kanske är den finaste julklapp man kan få?

Så, till alla anhöriga där hemma och till alla som tjänstgör eller har tjänstgjort i svenska fredsinsatser:

God jul och gott nytt år med en hälsning från svenska FN-bataljonen i Gaza 1958!